niedziela, 28 maja 2017

Domowa ciastolina

Do garnka dać:
-1 szkl soli
-2 szkl mąki
-2 szkl wody
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-2 łyżeczki oleju kokosowego
-kilka kropel aromatu waniliowego
Postawić garnek na gazie, ciągle mieszając. Podgrzewać tak długo, aż zacznie gęstnieć do konsystencji ciastoliny. Robi się ekspresowo. Ściągnąć z gazu i jeszcze chwilę mieszać. Zostawić do wystudzenia.
Później barwimy ciastolinę na dowolne kolory, używając barwników spożywczych.
Ja niestety ich akurat dzisiaj nie posiadałam, bo jestem ostatnio uziemiona i do sklepu wyskoczyć w każdej chwili nie mogę, więc nasza ciastolina była bez kolorów. Ale i tak rewelacyjnie się lepi. Bartosz zachwycony-to i mama również :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz